Szeretettel köszöntjük a Kedves Látogatót itt, a Dunakeszi Alagi Szent Imre Egyházközség honlapján. 

A Szent Imre templom Magyarország első levente temploma (épült 1935-38-ig), teljesítve ezzel a templomépítő atyáknak a vágyát, mely szerint „legyen ez a templom ízig-vérig magyar”. A leventemozgalomhoz kapcsolódva testileg edzett, lelki ember fegyelmével bíró, mélyen hívő és hazaszerető ifjak nevelését tűzte ki célul.

Csík József plébános atya, a templom építtetője amikor tapasztalta, hogy valaki a házát, mások a telküket, a zsokék a  győztes díjaiknak a jutalékát ajánlották fel a templomra, így fogalmazott: „templomunk a magyar szív és lélek munkája”. Azt gondolom, hogy ez továbbra is jellemzi ezt az egyházközséget. Aki akár a honlapon keresztül, akár személyesen ránk talál, három dolgot megtalálhat a közösségünkben: 

Az első a fiatalos lendület, ami abban is megmutatkozik, hogy nemcsak a vallásos eseményeken, hanem sportkörökön is tartják a kapcsolatot az idelátogató testvérek. Ezt hordozza cserkész csapatunk is, ami több mint 120 fiatal és gyerek számára nyújt nagyon sok élményt az év során és nyári táborokban. 

A második, a családias közelség megtapasztalása az Istennel: megélhetjük ezt akár a Szent Erzsébet Óvoda köré csoportosulva sokféle formában, akár a családi közösségi alkalmakon, akár egyetlen Atya gyermekeiként összegyűlve templomunk egyszerre otthonos és szakrális légkörében, hogy az Élő Jézussal találkozzunk. 

A harmadik jellegzetességünk, hogy nagyon hamar barátok megbízható közelségét tapasztalhatja meg közöttünk szinte bárki. 

Azt gondoljuk, hogy ez a templom az építtetők szándéka szerint a jövőnek készült, ami kifejeződik abban is, hogy olyan közelmúltbeli magyar jellemeket is megjelenítettünk üvegablakainkon, akik még nincsenek szentté avatva. Jelezni akarjuk ezzel, hogy kedves Látogatónk, akár Te is lehetsz/Ön is lehet közülük egy, hiszen a mai posztmodern embernek is helye van – ha nem is ebben a „Magyar Szentek Pantheon”-jában, de ebben a közösségben. Nemcsak virtuálisan, hanem személyesen is. Reméljük, hogy mielőbb találkozhatunk Veled/Önnel is!

 

Dr. Farkas László és Ecseri Pál atyák

 

Alagi Szent Imre Templom – Szent Imre tér 5.

Alagi Szent Imre Plébánia és Nepomuki Szent János Kápolna – Kápolna utca 12.