Üdvözöljük a Dunakeszi Katolikus Plébániák honlapján!

2021-ben indítottuk újra a szülői fórumot. Azok a szülők, akiknek a gyermekük a Szent Erzsébet Óvodába jár kéthavonta kedden este fél 6-tól 7-ig összegyűlnek egy nagyszerű alkalomra, ahol állandó kiscsoportokat alakítunk ki a szülőpárokból, akik kiscsoportos beszélgetéssel dolgozzák fel a bevezető előadás témáját, amit Laci atya a keresztény szülői hivatás nagyon is gyakorlatias és húsbavágó kérdéseiből tart. Érdeklődni Pandur Anikó óvodavezetőnél lehet. Az időpontokról értesítést küldünk azoknak, akik jelentkeznek. A friss belépő szülőktől egy évig el is várjuk a részvételt, utána pedig reményeink szerint sokan maguktól fontosnak érzik, hogy megmaradjanak a szülői fórumos körükben.


Jelentkezés: Pandúr Anikó

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított „Magyar Karitász Caritas Hungarica” alapszabályainak megfelelően Keszthelyi Ferenc megyéspüspök 1994. június 20-án kelt 1928/1994.számú határozatával létrehozta a Váci Egyházmegyei Karitász intézményét. Az egyházmegyei Karitász megalapítása után az egyházmegye településein, plébániáin is sorra jöttek létre a helyi önkéntesekből álló csoportok, így történt ez Dunakeszin is. A Szent Mihály Plébánián 2015-ben lelkes önkéntesekből megalakult a Szent Mihály Karitász Csoport. Jelenleg a csoport létszáma 14 fő, többféle korosztály képviselteti magát a Szent Imre és Szent Mihály plébániákról egyaránt.

A Dunakeszi Szent Mihály Karitász csoport az egyházmegye támogatásából, adományokból, a katolikus hívek templomi gyűjtéseiből, de elsősorban a segítésre elkötelezettek szeretetéből nyújt segítséget minden rászoruló ember számára, függetlenül vallásától, hitétől, származásától.

Csoportunk az elmúlt években számos programban, kezdeményezésben vett részt, segítve a rászoruló személyeket, családokat, közösségeket. Különféle intézményekkel, önkormányzattal együttműködve támogatjuk a központi és helyi segélyprogramok lebonyolítását. Karitászcsoportunk tevékenysége az alábbi területekre terjed ki, ahol lehetőségeinkhez mérten segítséget tudunk nyújtani:
- részvétel a Katolikus Karitász országos segélyprogramjaiban
- rászoruló családok támogatása személyre szabott segítségnyújtással
- hajléktalanok, szociálisan bajba jutottak segítése
- testi-lelki sérültek és fogyatékosok segítése
- idősek, betegek segítése, látogatása

A Csoport kéthetente szerdánként találkozik A Szent Mihály Plébánián (Dunakeszi, Szent István utca 41). A megbeszéléseket közös imával kezdjük és zárjuk, a találkozó nagy részében a soron következő segítő tevékenységeket beszéljük meg konkrét felelősökkel és határidőkkel. Megosztjuk egymással személyes élményeinket, amiket a karitatív munka során szereztünk, megemlékezünk betegeinkről, családjainkról, a segélyezett családokról – imádkozunk értük. Elhangzanak jó kérések, ötletek, ami a közösségünket jobbá, mélyebbé teheti és egyre inkább szeretetközösséggé kovácsolja.

Szeretetlakomákat szervezünk téli és nyári időszakban a támogatott családoknak, karitász csoportunk összetartását közös kirándulásokkal, zarándoklatokkal erősítjük.
Első szombaton, a Szűzanya Szeplőtelen Szívének tiszteletére együtt imádkozzuk a rózsafüzért a Szent Mihály templomban.

Tagjaink közé szeretettel várjuk a segíteni akaró, csoportunk működésének szabályait, a rendszeres megbeszéléseken való részvételt vállaló, elkötelezett testvéreket.

A csoport vezetője: Váta Enikő

Telefonszám: +36704246828

"Maradj ott, ahol vagy. Találd meg a saját Kalkuttádat. Találd meg a beteget, a szenvedőt, a magányost éppen ott, ahol vagy – a saját házadban, a saját családodban, otthonodban, munkahelyeden, és az iskolákban! Ha alaposan körül nézel, a világon mindenhol találhatsz egy Kalkuttát! Bárhova is mész, mindenhol találsz olyan embert, aki kitaszított, akit nem szeretnek, akivel nem törődnek, akit a társadalom elutasít – és aki teljesen elfeledve, teljesen magára hagyottan él.”
(Teréz anya)

A Cursillo egy spanyol (pontosabban mallorcai) eredetű egyházi lelkiségi mozgalom, ami az 1940-es években alakult ki. A szó jelentése "rövid tanítás" vagy "rövid kurzus". A Cursillo mindenekelőtt nem tanfolyam, nem egy lelkigyakorlat, hanem élmény. Ezért nem lehet pontosan meghatározni és leírni. Át kell élni.
Magyarországon 1989-ben tartották az első Cursillot, azóta több tízezren végezték már el. A Cursillo nagyon sok gyümölcsöt termett egyének életében, megújult házasságokban és családokban, egyházközségekben és az egész társadalom számára is.
A Dunakeszi női Cursillo Csoport 2021-ben alakult meg, a 2021 szeptemberében végzett Cursillosok által. A kezdeményezéshez csatlakoztak a már korábban végzett Cursillosok. Azóta időközben már többen elvégezték a Cursillot és különböző korosztályú nők csatlakoztak mindhárom dunakeszi plébániáról (Jézus Szíve, Szent Imre, Szent Mihály). Jelen pillanatban a csoport 40 tagot számlál és 5 kiscsoportja van.
Közösségünkre, találkozásainkra jellemző a barátság, természetesség, lelkesedés, belső erő. Székely János Püspök Atya megfogalmazása híven tükrözi mindazt, amit a találkozások során átélünk:
„A cursillóban a résztvevő találkozik önmagával, Istennel és az embertársaival. Egy hármas találkozást él át. A Cursillo általában fellelkesíti, megrendít, erővel tölti el a résztvevőket. Sokan egy életre szóló fordulatot tapasztalnak meg. Gyakran a Cursillo által fontos barátságok szövődnek, új közösségek születnek”.
Csoportunk havonta egy alkalommal (minden hónap első péntekén) találkozik a Szent Erzsébet Óvodában, minden alkalommal átéljük a hármas találkozást - önmagunkkal, Istennel, embertárainkkal. Az együttlétet közös imával, énekkel kezdjük és zárjuk. Minden találkozáskor egy adott témát beszélünk meg, dolgozunk fel (pl. Isten kapcsolat, Isten kép, kapcsolatom a Szentírással). A feldolgozásban nagy segítségünkre van Ecseri Pál, Farkas László, Mészáros Ferenc atyák lelkivezetése. A kiscsoportos beszélgetések során az adott témával kapcsolatos gondolatainkat, érzéseinket – irányított kérdések, szempontok szerint átbeszéljük. Mindig fellelkesítenek és erővel töltenek el bennünket az ilyen alkalmak - megosztjuk egymással személyes élményeinket, bizonyos élethelyzeteinkben megtapasztalt örömöket, kihívásokat. Elhangzanak jó ötletek, más közösségekben már alkalmazott jó módszerek, amelyek a mi közösségünket jobbá, mélyebbé tehetik , megtanulhatjuk hogyan erősítsük meg a hitünket és a közösségi szolgálatot a mindennapi életben.
A Cursillo nemcsak vallásos embereknek szól, hanem mindenkinek, akinek nyitott a szíve és a gondolkodása, aki őszintén keresi az élete értelmét, törekszik a hiteles életre.
Csoportunk nyitott és befogadó jellegének köszönhetően mindenki számára lehetőséget kínál a csatlakozásra - aki vállalja, hogy rövid időn belül elvégzi az egy hétvégés Cursillo lelkigyakorlatot.
Amennyiben csatlakozni szeretnél közösségünkhöz, jelentkezz bátran! De Colores!
Felelős: Pálfalvi Regina

Szeretettel várunk minden mozogni vágyót az alábbi kiscsoportos (2-5 fő) tornákra:

HittelFitten: kortárs keresztény zenére koreografált női, erő, állóképesség fejlesztő funkcionális torna.

valamint a BabávalFitten tornára, ahol mondókákra, gyerekdalokra tornázunk, hogy a gyerekek idegrendszere, ritmusérzéke és memóriája fejlődjön, és hogy az anyukák is megfelelően erősödjenek. Itt funkcionális gyakorlatokat végzünk, a mindennapi terhelésekhez erősítjük törzsizmainkat, különös hangsúlyt fektetve a hasizmok zárasára!

Hat hetes kortól ovikezdésig lehet jönni akár több gyermekkel is.

A HittelFitten alkalmak hétfőn 8:30, kedden és pénteken pedig 18:00 órai kezdéssel tartjuk, míg a Babával Fitten torna csütörtökönként 9:30-kor kezdődik.
Helyszín: Ungvár u 21/b.

A nyári alkalmak tartása még kérdéses.

Elérhetőség: Mihályné Kintzli Erika

jegkorongA jégkorong csapatunk a Szent Imre plébánia férfi és fiú karából jött létre már több mint 10 éve. Sok esetben apukák és fiaik jönnek együtt. Jó társaságban jó hangulat és jó sport a lényeg. Vigyázunk egymásra, nem a minden áron győzelem a fontos. Általában 6-14 fő között van a létszám. Kezdők is jöhetnek, oktatás van párhuzamosan. A korosztály kb. 12 évestől 50+. Pap testvér játékosunk is van, Szivák Tamás káplán atya személyében.
Hetente egyszer találkozunk, péntek esténként a Megyeri úti jégcsarnokban (UTE). Este 20:30-tól játszunk 22:00-ig.

Habár áprilistól szeptemberig nyári szünet van, de szeptember elején újra indulunk, amire szeretettel várjuk új tagok jelentkezését.

Jelentkezni nálam tudsz: Kecskeméti Laci

1. oldal / 2

SZENT IMRE TEMPLOM

2120 Dunakeszi, Szent Imre tér 5.

SZENT MIHÁLY TEMPLOM

2120 Dunakeszi, Szent István utca 35.

NEPOMUKI SZENT JÁNOS KÁPOLNA

2120 Dunakeszi, Kápolna utca 12.

JÉZUS SZÍVE TEMPLOM

2120 Dunakeszi, Mindszenty József sétány 3.