Üdvözöljük a Dunakeszi Katolikus Plébániák honlapján!

Hetente péntekenként 20:00-tól 21.30-ig a Szent Mihály plébánián tartják Farkas László és Ecseri Pál atyák.

Imádságos, játékos, tanulós, témázós-beszélgetős alkalom. Az ifi célja, hogy hiteles krisztusi kortársközösség formálódjon a fiatalok között, ennek érdekében több kötetlenebb alkalmat is szervezünk kb. 2 havonta (pl. pénteki játszós est, nyársalás, ottalvós csapatépítő, nyári ifis tábor stb.) Minden Istenre nyitott fiatalt várunk, nemcsak azokat, akik bérmálkozásra is készülnek, hiszen ez a csoport egyben a bérmálásra felkészítés helye is, de azoknak is helye van köztünk, akik nem vagy még nem szeretnének bérmálkozni. A csapat együtt marad és együtt halad, mint Jézus tanítványai attól függetlenül, hogy éppen egyénileg ki hol tart és, hogy megérik-e a döntése Jézus Krisztus mellett és, ha igen, akkor mikor köteleződik el az apostolkodásra. Amikor ez a vágy az evangélium hirdetésére és a krisztuskövető életformára közülük néhányukban megszületik, akkor ők katekumenné válhatnak, ami a befogadási (katekumenek bemutatása) szertartásban fejeződik ki. Ekkor kezest (jövendő bérmaszülőt) választanak, aki nem kell, hogy szülő legyen, csak maga is elkötelezett megbérmált katolikus. Egy életigét is választanak a katekumenek vezérfonalként, melyet hétköznapjaikban próbálnak életre váltani. Először kisebb szolgálatokban próbálják ki magukat, majd kérik a Szentlélek Isten erejét, hogy a bérmálásban kenje fel őket lelki adományokkal, hogy saját karizmáikra rátalálva találják meg a sajátos szolgálatukat a világban és az Egyházban (az evangelizáció, a tanúságtétel, a szeretetszolgálat, a liturgia (pl. ministrálás, felolvasás, kórus), a közösség- és pl. táborszervezés terén) és ezáltal épüljön körülöttük az Isten országa.A bérmálás “normál menetben” legkorábban 16 éves korban lehetséges. Az alkalmainkra nem kell külön jelentkezni, bármikor belekóstolhatsz, de kérdés esetén keresheted Laci atyát.

 Dr. Farkas László atya

„Életét adta értünk hogy mi élhessünk Benne
Közömbösek nem lehetünk e kijelentés mellett
Csak a szépet csak a jót és értékeset nyújthatjuk
ha adhatunk egyáltalán szegény valónkból

A silány és gagyi nem való az Úrnak!
Töménygiccset ne égessél a tömjéntartóban!
Ne formáld a Liturgiát saját képedre!
Inkább te formálódj a Liturgiában s Benne!”
Józsa Domokos

Kis közösségünk ennek az idézetnek a fényében igyekszik a mindennapok liturgiáját minél pontosabban, méltóságteljesebben, ünnepélyesebben végezni, hogy a szent Áldozaton megjelent hívő közösség minél jobban be tudjon kapcsolódni annak a misztériumnak a megélésébe, amit a szentmise és a többi liturgikus esemény mindannyiunk számára tartogat. Ennek érdekében a Szent Mihály plébánián az atyákkal és az akolitusokkal sikerült egy egységes, mindenki számára elérhető liturgiarendet kialakítanunk, amely teljesen harmóniában van a liturgikus szabályokkal és a Római Misekönyv általános rendelkezéseivel. Hisszük, hogy ez nem csupán külsőség, hanem a közösségi egység és tradicíó kifejező eszköze!

Igyekszünk erőnkhöz, időnkhöz és erőforrásainkhoz mérten a liturgikus eseményekre külön próbákkal, megbeszélésekkel készülni, terveink között szerepel egy állandó ministráns klub, illetve nyári hosszabb összejövetel kialakítása is! Bár lelkesek és kitartóak vagyunk, az elmúlt négy év nem kedvezett egy stabil és erős közösség kialakulásában, a gyakori személycserék erőteljesen erodálták az állandóságra, egységesítésre irányuló törekvéseinket! Ezért most hozzád szólok kedves olvasó: amennyiben hívást érzel, hogy az Isten szolgálatában ilyen formában részt vegyél, kérlek, ne habozz, jelentkezz oltárszolgálatra! A liturgia elsajátítása némi gyakorláson és elhivatottságon kívül nem igényel mást, amelyben segítségedre leszünk!

Kortól, nemtől függetlenül várunk mindenkit szeretettel az Úr asztalához! Külön kérném a szülőket, biztassák gyermekeiket a ministrálásra, tapasztalatból tudom, hogy a vallásos neveltetés egy igen hatékony és eredményes formája a gyermekkori oltárszolgálat!

És hidd el – mi akik ott szolgálunk tapasztaljuk - , bár a Jóisten mindenhol jelen van, ott a szentélyben egy „kicsit jobban”… Ahogy Péter a Tábor hegyén fogalmaz: „Uram, jó nekünk itt lennünk.” Nekünk nagyon jó itt szolgálnunk…

Amennyiben kérdésed, kérésed, ötleted, elhívásod van, keresd bátran az atyákat, vagy engem az alábbi elérhetőségen!

dr. Breglovics Máté

Jelenleg a Szent Mihály Plébánia baba-mama klubja szünetel, de szeretettel várunk mindenkit a Szent Imre baba-mama klub-ba.

A Szent Mihály templom énekkara egy elsősorban műkedvelőkből álló kórus. Célunk elsősorban a liturgikus zenei szolgálat, de hangversenyeken is sikerrel szoktunk bemutatkozni. Az imádságos lelkületű zene művelése sokszor komoly és koncentrált munkát kíván a próbákon, azonban vidám, kötetlen összejöveteleinken személyesebb beszélgetésekre is van lehetőség. Kórusunk létszáma 12-18 fő között váltakozik.

Próbáinkat hetente egyszer, csütörtökönként 19:00-20:30-ig tartjuk a Szt. Mihály plébánia hittantermében.

Szeretettel várjuk új tagjainkat!

A csatlakozni kívánók ezen az elérhetőségen kereshetnek fel minket: Diósi Tamás

Közösségünk célja, hogy összekösse a krisztusi értékeket valló és élő, a dunakeszi plébániai közösségekhez tartozó és hasonló élethelyzetben levő házaspárokat/családokat egymással. Az alkalmakon van, hogy egy-egy témát boncolgatunk pl. házastársunk értékeinek felfedezése és elismerése, egymás jobban megismerése; a házastársi kommunikáció fontossága és az ezzel kapcsolatos tapasztalataink/nehézségeink; Isten szerepe az életünkben; gyermekeink/leendő gyermekeink keresztény módon történő nevelgetése stb.; vagy van, hogy kötetlenül beszélgetünk - „hogy vagy” körök.
Örömmel tapasztaltuk, hogy az alkalmaknak köszönhetően nemcsak, hogy közelebb kerülünk házastársunkhoz, de barátságok is szövődtek a családjaink között, számíthatunk egymásra és hordozzuk egymást imáinkban.
A kezdő házas/családos csoport főleg azoknak szól, akiknek még nincs gyermekük, vagy ha van, akkor az nem idősebb óvodás korúnál.
Kéthetente találkozunk csütörtökönként 6-tól 8-ig a Krisztus Király Katolikus Általános Iskolában. Gyerekvigyázás van a helyszínen a fiatal házas csoportos gyerekekkel egy teremben, ha szükséges. A következő alkalmak véglegesítésére egy közös Viber csoportban kerül sor a találkozók időpontjai előtt – itt jelzik a tagok, hogy kik tudnak vagy éppen nem tudnak jönni (pl. betegség vagy egyéb személyes okok miatt).
Csoportunk 2021. novemberétől működik, és még van kapacitás korlátozott létszámban más házaspárok befogadására, viszont ez minden esetben egyeztetésre kerül a tagokkal.

Felelős, akinél érdeklődni lehet: Farkas Aliz (Liza)

 

SZENT IMRE TEMPLOM

2120 Dunakeszi, Szent Imre tér 5.

SZENT MIHÁLY TEMPLOM

2120 Dunakeszi, Szent István utca 35.

NEPOMUKI SZENT JÁNOS KÁPOLNA

2120 Dunakeszi, Kápolna utca 12.

JÉZUS SZÍVE TEMPLOM

2120 Dunakeszi, Mindszenty József sétány 3.