Üdvözöljük a Dunakeszi Katolikus Plébániák honlapján!

A Cursillo egy vallási mozgalom, amely eredetileg Spanyolországban alakult ki az 1940-es években. A szó jelentése "rövid tanítás" vagy "rövid kurzus", és egy hétvégi lelkigyakorlatot jelent, amelyen a résztvevők megtapasztalhatják Isten szeretetét, a hitük elmélyül és erősíthetik közösségi kapcsolataikat.

Dunakeszi Szent Imre egyházközösségben 2021-ben alakult meg - végzett férfi cursillistákból - a férfi Cursillo-s kisközösség, amely férfiak részére tart közösségi alkalmakat havonta egyszer.

A férfi Cursillo -s kiscsoportok a közösségi támogatás és a hitük elmélyítése mellett lehetőséget adnak a férfiak közötti erős kapcsolatok kiépítésére..

A férfi Cursillo-s kiscsoportban a résztvevők megoszthatják egymással a férfiak életéből fakadó kihívásokat, örömöket és megtanulhatják hogyan erősítsék meg a hitüket és a közösségi szolgálatot a mindennapi életben.

A Szent Imre férfi Cursillo közösségének tagjai többségükben családosok, de nyitott fiatalok és egyedülállók felé is. A közösség befogadó jellegének köszönhetően mindenki számára lehetőséget kínál a csatlakozásra - aki vállalja, hogy rövid időn belül elvégzi az egy hétvégés Cursillo lelkigyakorlatot.

Amennyiben csatlakozni szeretnél kis közösségünkhöz, jelentkezz bátran!

Csoportjaink:
Szent Imre Plébánia hétfői férfi cursillos csoportja:

rendszeresség: kéthetente, időpontok: hétfő 20.30
helyszín: Kápolna utca 12
Jelenleg 5 fő középkorú tagja van. Alapvetően zárt csoportként működik a bizalmi légkör igénye miatt, de egy-egy embert időnként be tud fogadni. A csoportvezetővel kell egyeztetni, ha valaki szeretne csatlakozni, mert pl. cursillo-t végzett.
Csoportvezető: Szép Tamás

Szent Imre Plébánia keddi férfi cursillos csoport:
rendszeresség: havonta, időpontok: 19:00 vagy 20:00 egyedi egyeztetés alapján
helyszín: Kápolna utca 12.
Jelenleg 9 fővel, alapvetően zárt csoportként működik a bizalmi légkör igénye miatt, de egy-egy embert időnként be tud fogadni. A csoportvezetővel kell egyeztetni, ha valaki szeretne csatlakozni, mert pl. cursillo-t végzett.
Csoportvezető: Bene Béla

A Dunakeszi Szent Imre Schola több mint 20 éve alakult, jellemzően ifjúsági szentmisék zenei szolgálatára, táborozások alkalmaira. A szentmiséken kezdetben 2-3 dallal vettünk részt, a többi ének orgonakísérettel ment, sok éve már komplett zenekaros szentmiséink is vannak. Ifjúsági zenekarként indultunk, de az idő múlásával több idősebb tagunk is lett az ifjúság mellett. A zenekar összetétele folyamatosan változik, jelenleg négy gitár, egy cselló, egy dob két fuvola és egy hegedű szerepel hangszerként. Alapvetően 4-6 énekesünk van, de minden alkalommal sokan segítenek a vokálban.
A szentmiséken igyekszünk ismertebb dalokat játszani, mivel elsődleges szempont a hívek bevonása a közös éneklésbe. Egyházközségünkben havonta legalább egy szentmisén szolgálunk kizárólag a zenekarral kísérve a liturgiát. Évente több alkalommal van közösségünkben zenés Szentségimádás, amelyeken közreműködünk, de tartottunk már dicsőítő koncertet az Ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthonban is.
Jelenleg 2 hetente szerdán este 7-től vannak a próbáink, amelyek mindig jó hangulatban telnek. Csapatunk barátságos és nagyon vidám. Keressük és tanuljuk az új dalokat, csiszolgatjuk, díszítgetjük a régieket. Bárki a csapat tagja lehet, közösségünk nyitott, nem kell, hogy zenei előképzettséged legyen, jöhetsz hozzánk énekelni, vagy bármilyen hangszerrel, amin tudsz játszani.

Vezető: Kálóczi László (Lóczi)

Ministránsok azok, akik a legközelebb vannak az oltárhoz, ahol a legszentebb áldozat megvalósul. Így a célunk nem lehet más, mint a szolgálat, hogy minden szentmisén még jobban kiemelkedjen a lényeg: az Oltáriszentségben köztünk lévő ÉLŐ JÉZUS és az Ő végtelen értékű jelenvalóvá váló áldozata. Ezt segítjük a szentmise ívéhez és felépítéséhez igazodva bevonulással, oltár szolgálattal, csengetéssel, füstöléssel, olvasmány és a szentlecke felolvasásával természetesen mindezt összehangolva miséző atyáink kéréseivel. A Szent Imre templomunk ministráns közössége hagyományosan csak fiúkból áll, 6 éves kortól várjuk őket, de a felnőtt asszisztencia is várja a lelkes új tagokat.

Amennyiben kérdésed van, keresd bátran az atyákat vagy engem!

Mészáros Tamás

 

A házascsoport célja, hogy a közös értékrenddel és hitélettel rendelkező házaspárok közösségben találkozhassanak, házasságukat segítő témákat feldolgozzanak, melynek során beszélgetésekkel, tanuságtételekkel segítik és támogatják egymást. Ezeken az alkalmakon hasonló élethelyzetben lévő házaspárokkal beszélgetve megélhetjük, hogy nem csak nekünk vannak problémáink, és a hitéletbeli növekedésben is segíteni tudjuk egymást.

A közösségünkben jelenleg 4 csoport “csokorban” működik csoportonként 8-10 fővel (4-5 házaspár). Az alkalmakon szinte mindig majdnem teljes létszámmal jelennek meg a csoportok, hiszen ezek az időpontok előre egyeztetettek, időben be tudják tervezni a családok a programjukba.

A házaspárok korosztálya közel azonos középkorosztály, a családokban élő gyermekek korosztálya viszont eltérő. Vannak akik még pici vagy kisgyermekekkel kapcsolódnak, van akiknek már nagyobb gyermekei a kamaszkor vége felé járnak.

A házascsoportok havi 1 alkalommal találkoznak minden hónap 4. vasárnapján délután 15.30-18.00 időtartamban a Szent Erzsébet Katolikus Óvodában illetve családoknál egyeztetett helyszínen.

A találkozásokon az atyák is jelen vannak, a közösen meghallgatott előadás után kiscsoportokban beszélgetünk a felvezetett témáról. Az állandó összetételű kiscsoportokba is bekapcsolódnak az atyák, minden alkalommal másik csoporthoz.

Helyszín tehát 2 havonta az Óvoda, 2 havonta családoknál. A családoknál tartandó alkalmakon is közösen online bekapcsolódunk az egy időben kezdett imádsághoz és témafelvezetéshez.

Az alkalom mindig közös imádsággal kezdődik és azzal is zárul.
A csoportokat kijelölt csoportvezetők képviselik és vezetik, akik külön konzultálnak minden alkalommal a jelen lévő atyával.

Az alkalmak témájából előadással mindig egy házaspár vagy atya készül, ez is havonta változik, mindig más csoportból és más házaspár készül.
Az Óvodában tartandó alkalmainkon gyermekfelügyeletet is biztosítunk a kisebb gyermekes családoknak közösségünk fiataljai szolgálatával, segítségével.

Ezenkívül van a közösségünkben két régebb óta működő csoport akik a 4 csoport közös alkalmaihoz és tematikájához nem kapcsolódnak, ők egyénileg családoknál találkoznak, de ők is a plébánia aktív résztvevői, ők jellemzően már nagykamasz vagy felnőtt gyermekes családok, házaspárok.

A fent említett csoportokban jelenleg a bizalmi megosztási szempontok miatt nem lenne előnyös a nagyobb létszám. Időnként van lemorzsolódás, ilyenkor tudnak újak is bekapcsolódni, ugyanakkor bármikor van lehetőség új csoport elindítására: 2-3 házaspár már elegendő, hogy külön csoporttá alakuljanak. Célszerű ezt szeptembertől indítani és a közös alkalmainkba bekapcsolódni. Szeretettel várunk mindenkit, aki szívesen csatlakozna újonnan alakult csoporthoz, vagy esetleg olyan már meglévő csoporthoz, ahol éppen várnak új tagot. A kapcsolatot Laci atyával kell felvenni, aki segít, hogy egymásra találjanak az érdeklődő házaspárok akár új, akár meglévő közösséghez csatlakozva.

Keressétek bizalommal Dr. Farkas László plébános atyánkat! Dr. Farkas László atya

hazascsoportok

A baba-mama klub kisgyermekes édesanyák egymást támogató közössége. Szeretettel várjuk ide az édesanyákat babájukkal, kis gyermekükkel együtt (akár pár hónapostól 3 éves korig). A klubon különböző, az édesanyákat foglalkoztató témákról beszélgetünk keresztényi szemléletben, miközben a gyerekek játszanak, vagy ölünkben vannak.

Énekes-mondókás ölbeli játékok,nagyobbaknak meseolvasás, előadások, tematikus, az egyházi évhez kapcsolódó programok, kötetlen beszélgetések babák és mamák örömére egy egymást támogató, szeretetteljes közösségben.

Csoportunk:
Szent Erzsébet Katolikus Óvoda (kedenként 9:00-10:30)


Elérhetőség: Kecskemétiné Nagy Henriett

SZENT IMRE TEMPLOM

2120 Dunakeszi, Szent Imre tér 5.

SZENT MIHÁLY TEMPLOM

2120 Dunakeszi, Szent István utca 35.

NEPOMUKI SZENT JÁNOS KÁPOLNA

2120 Dunakeszi, Kápolna utca 12.

JÉZUS SZÍVE TEMPLOM

2120 Dunakeszi, Mindszenty József sétány 3.